کار سنجی وزمان سنجی

مقدمه : وقت و زمان از اصلی ترین عناصر در تولید و بهره وری می باشد از این رو توجه به گذر آن وجلوگیری از اتلاف زمان از دیرباز مدنظر بزرگان واندیشمندان بوده است زمان می گذرد و نمی توان از عبور آن ممانعت نمود پس برای باطل شدن آن باید از هر لحظه و دم بهره جست.
موضوع مورد بحث در این پروژه کارسنجی وزمان سنجی است.
در فصل اول، موضوع پروژه، اهداف انجام آن و محدوده زمانی و مکانی پروژه آشنا می شوید.
در فصل دوم، شناخت کامل از موضوع پروژه و تعریف و اهداف موضوع، پردازش خواهد شد.
در فصل سوم،شرکت مورد نظر و فعالیت ها و اقدامات انجام شده در آن مکان در رابطه با موضوع پروژه شرح داده خواهد شد.
در فصل چهارم ، از نتایج حاصل از انجام پروژه ، پیشنهادات و راهکارها آگاه می شوید.
فصل پنجم ، فصل ضمایم و پیوست ها می باشد.
موضوع زمان یعنی موضوعی که امید است در تمام مراحل ولحظات زندگی ما، مورد توجه و التفات واقع شود تا به امید حق، از عمر که بزرگترین نعمت الهی است در مفیدترین کار و بهترین وجه استفاده نماییم.
در سازمان ها وادارات ، موضوع زمان در سرفصل ارزیابی کار وزمان قرار می گیرد و منظور از انجام مطالعات دراین زمینه ، دست یافتن و بهره وری وکاهش هزینه ها و حذف خستگی و کسالت نسبت به کار می باشد.
تعریف موضوع
یکی از مهمترین مسائلی که امروزه در کارخانجات وادارات و انواع صنایع و خدمات دردست بررسی است، بهبود بهره وری و افزایش بازدهی می باشد و به همین منظور روشی برای کمک به امر بهره وری ابداع شد، که مطالعه کار نام دارد. در مطالعه کار با تعیین روش منطقی و سریع و ساده انجام کار به کاهش هزینه ها و افزایش سود حاصل می پردازیم و از این طریق با استفاده از حداقل منابع به حداکثر سود دست می یابیم.
بطور کلی بهبود بهره وری و به ویژه بهره وری نیروی انسانی به عنوان یکی از اجزاء ضروری بهره وری به حساب می آید. با استفاده از مطالعه روشی به دنبال بهبود بهرهوری نیروی انسانی هستیم. به بیان دیگر مباحث کارسنجی و روش سنجی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای بهبود بهره وری عوامل تولید قابل استفاده و کاربرد می باشد.
مطالعه کار عبارت است از بکارگیری تکنیک های مطالعه روش واندازه گیری کار برای بهبود کارآیی و افزایش اثربخشی در سازمان، بنابراین مطالعه کار مستقیماً با بازدهی در ارتباط است هر گاه بخواهیم با استفاده از منابع موجود بازدهی را افزایش دهیم مطالعه کار یکی از روشهای مطلوب است.
اهداف انجام پروژه :
۱- ایجاد یک Base مناسب زمانی برای هر یک از جزئیات فعالیت های انجام شده منظور تعیین زمان کلی برای هر یک از فعالیت ها بدین معنی که قرار است برای هر یک از اجزا زمان تعیین شود تا اگر ترتیب و ترکیب اجزا و فعالیت ها تغییر نمود و جابجا شد بتوان زمان فرآیند را نیز سریعاً و بدون صرف زمان و انرژی به سادگی به دست آورد.
۲- هدف دیگر ازمطالعه این است که با توجه به حجم کار وزمان متعلق به آن بتوان نیروی انسانی و منابع مورد نیاز را تخمین زد.
۳- تعیین میزان تولید در بازه های زمانی مختلف و همچنین نقل و انتقالات صورت گرفته و سایر کارهای انجام شده در بازه زمانی درخواستی.
۴- توانایی ارائه گزارش کار ودفاع از نتیجه کارها به استناد میزان کاری که براساس زمان تعیین شده انجام شده است.
۵- ایجاد نظام پاداش و تنبیه براساس میزان کار افراد در مقایسه با نتایج حاصل از این پروژه
محدوده زمانی و مکانی انجام پروژه :
این تحقیق در تابستان سال ۱۳۸۶ در شرکت شهردارو واقع در جاده قدیم کرج شهریار بعد از خادم آباد خیابان بهار و منطقه صنعتی فرماندشت انجام شده است.
نکات کلی قابل توجه در مطالعه کار:
شناخت وضعیت کلی و یا موجود کار به صورت محققانه و به دور از ایده ها و دیدگاههای شخصی و پیش فرض های اولیه.
توجه به انعطاف پذیری در روشهای مطالعه کار اعم از تکنیک های مطالعه روش یا تکنیک های زمان سنجی
توجه به وسعت کاربرد مطالعه کار و قابلیت تامین و تطبیق آن در انواع فعالیت ها
مطالعه کار باید به عنوان ابزار مدیریتی تلقی شده و مدیریت باید از آن حمایت کند.
دقت درفاکتورهای مربوط به عوامل انسانی که موارد زیر را شامل می شود.
متصدیان مطالعه کار باید در گفتار و کردار خود صادق بوده و خود را همیشه در موقعیت افراد مورد مطالعه قرار دهند.
باید مناسب ترین وقت را برای مطالعه انتخاب کنند و در تمام مراحل کارگر را دعوت به همکاری نمایند.
توضیحات باید به زبان ساده و قابل درک برای افراد مربوط باشد.
متصدیان باید بعد از بکارگیری روش جدید نیز با افراد در ارتباط باشند زیرا یک ایده زمانی واقعاً منتقل شده است که افراد را از خود بدانند.
با افتخار و سربلندی نظرات و پیشنهادات سازنده رابه شخص صادر کننده آن نظر نسبت دهند.
فصل دوم
مقدمه
امروزه مطالعه علمی کار، شامل حرکت سنجی و روش سنجی و تعیین استانداردهای تولید و کارکرد براساس آن است. یعنی با تجزیه و تحلیل علمی کار، معین می شود که بازده متوسط یک فرد عادی در یک روز عادی کاری چقدر است و برای این کارکرد یا تولید استاندارد، چه دستمزدی باید پرداخت شود اگر تولید و بازده کار کمی بالاتر از استاندارد یا حد متعارف باشد برای ایجاد انگیزه و تشویق به ادامه تولید بالا لازم است یک سیستم پرداخت تشویقی نیز پیش بینی کند.
مجموع این مطالب ما را بر آن می دارد که از نیروی انسانی شاغل حداکثر استفاده مطلوب را بنمائیم از طرفی می دانیم که فنون مورد استفاده در بهبود سیستم ها و روش ها برای رفع مشکلی که گریبانگیر سازمان است بکار می آید. پس باید موضوع باید موضوع کارسنجی و زمان سنجی را از این دیدگاه نیز بررسی کرد مشکلی که کارسنجی به آن می پردازد عبارتست از مطالعه ناهماهنگی بین نیروی انسانی شاغل و نیروی انسانی که عاید سازمان می شود.
تاریخچه ی کارسنجی و زمان سنجی:
مشهور است که زمان سنجی از کارگاه کمپانی فولادسازی میداوال (miduale) در سال ۱۸۸۱ میلادی توسط فردریک تیلور آغاز گشته است گر چه تیلور به عنوان پدر زمان سنجی شناخته شده است لیکن قبل از او زمان نسجی در اروپا نیز انجام شده است و در سال ۱۷۶۰ یک فرانسوی به نام پرونت (Peranet) مطالعه زمانی گسترده ای برای تولید پین انجام داد و مدت ۶۰ سال یک اقتصاد دان انگلیسی به نام Babbaya این کار را ادامه داد.
تیلور در سال ۱۸۸۳ با روش سیستماتیک مطالعه کار توانست یک کار مشخص را به عناصری تقسیم کرده و تک تک عناصر را بررسی کند. تیلور اظهار داشته که زمان سنجی یک عنصر در مدیریت علمی است که می تواند مهارت مدیریت را از مدیران به افراد انتقال دهد. تیلور همچنین دریافت کرد که به میزان اهمیت مسائل مواد و ماشین آلات باید به مسائل انسانی نیز توجه داشت. به دنبال نظریات تیلور مبنی بر لزوم تجزیه و تحلیل حرکات فرانک گیلبرت (Frank Gilbert) و همسرش (Liliane Gilbert) کوشش های فراوانی صرف پایه گذاری و توسعه روش علمی تجزیه و تحلیل حرکات کردند.
گیلبرت عناصر اصلی حرکت را پایه گذاری کرد و گفت ما در حین انجام کارهای مختلف ۱۸-۱۷ حرکت مفید بیشتر نداریم و مابقی حرکات زائد هستند و حذف این حرکات زائد موجب کاهش زمان و افزایش کارآیی وسرانجام سوددهی بیشتر می شود و بدین وسیله علم حرکات سنجی بنیان گذاری شد. گیلبرت دو تکنیک سایکلوگراف و کرنوسایکلوگراف را برای بررسی مسیر حرکات کارگر طرح و تدوین نمود. گیلبرت از این موضوع در بهبود روش ها، نشان دادن حرکات صحیح و آموزش کارگزاران جدید استفاده کرد.
در دهه ۱۹۳۰ بود که مهندسی روش ها توسط مینارد پایه گذاری شد وی عقیده داشت که برای بالا بردن راندمان کاری نباید حرکات، استانداردها و پاداش ها و … را به صورت مجزا مورد بررسی قرار داد بلکه آنها را به صورت یک مجموعه با روشهای علمی باید مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
در اواسط قرن بیستم بررسی دو جنبه ای هم در زمینه حرکت و هم زمان انجام شد و از ترکیب این دو ، روشی به نام مطالعه حرکت وزمان بوجود آمد که به دلیل تغییرات سریعی که به تازگی در این زمینه پدیدار گشته است، امروزه واژه (motion and tim study) به معنای وسیعی این اطلاعات را در بر گرفته است و تغییراتی هم در زمینه علمی شکل های ابتدایی این روش پیدا کرده است این روش شامل طرح سیستم های کار و متدهای مهندسی است.
بهره وری چیست؟
بهره وری عبارت است از نسبت برونداد (out put) به درون داد (in put)
چند تعریف دیگر از بهره وری:
الف) EPA (آژانس بهره وری اروپا)
بهره وری درجه استفاده موثر از هر یک از عوامل تولید است.
بهره وری در درجه اول یک دیدگاه فکری است که همواره سعی دارد آنچه را که در حال حاضر موجود است بهبود بخشد بهره وری براین عقیده متکی است که انسان می تواند کارها ووظایفش را هر روز بهتر از روز پیش به انجام رساند افزایش بهره وری مستلزم آن است که بطور پیوسته در جهت انطباق فعالیت های اقتصادی با شرایط متغیر و بکارگیری نظریه ها و روش های جدید اقدامات لازم صورت پذیرد بهره وری ایمان راسخ به پیشرفت انسان ها می باشد.
ب)JPC (مرکز بهره وری ژاپن):
هدف از بهبود بهره وری عبارتست از به حداکثر رساندن استفاده از منابع ، نیروی انسانی، تسهیلات و … به طریقه علمی ، کاهش هزینه های تولید، گسترش بازارها، افزایش اشتغال و کوشش برای افزایش دستمزدهای واقعی وبهبود معیارهای زندگی آنگونه که به به سود کارگر، مدیریت وعموم مصرف کنندگان باشد.
روشهای کلی برای اندازه گیری بهره وری:
بطور کلی دو روش برای اندازه گیری و سنجش بهره وری وجود دارد:
۱-بهره وری فیزیکی :
در این روش بهره وری با استفاده از واحدهای فیزیکی مانند اندازه، طول و وزن و … محاسبه می گردد، به طور مثال برای محاسبه بهره وری فیزیکی نیروی انسانی می توان از رابطه زیر استفاده کرد.
بهره وری فیزیکی نیروی انسانی = نفرساعت کار نیروی انسانی / سطح، حجم، وزن یا تعداد محصول تولید شده
۲-بهره وری ارزش:
دراین روش محاسبه بهره وری از ارزشهای پولی مقادیر ستاده و داده برحسب داده های مانند ریال، دلار و یورو و .. استفاده می شود که بطور مثال برای محاسبه بهره وری ارزش نیروی انسانی می توان از رابطه زیر استفاده نمود:
بهره وری ارزش نیروی انسانی = ارزش کار یا نیروی انسانی استفاده شده / ارزش محصول یا خدمات تولید شده
بهره وری عوامل تولید وکارسنجی وروش سنجی:
بطور کلی بهبود بهره وری به عنوان یکی از مهمترین موضوعات موجود در صنعت مطرح است و از این میان بهره وری نیروی انسانی به عنوان اساسی ترین و پیچیده ترین جزء بهره وری قابل بررسی و تحلیل است با استفاده از مطالعه روش به دنبال بهبود بهره وری واحد تولیدی در زمینه کلیه عوامل تولید و با استفاده از مطالعه حرکت واندازه گیری کار به دنبال بهبود بهره وری نیروی انسانی هستیم به بیان دیگر مبحث کارسنجی و روش سنجی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای بهبود بهره وری عوامل تولید قابل استفاده می باشد.
کل زمان کار معین چگونه تشکیل می شود:
مقدار کار اصلی برحسب زمان عبارت است از حداقل زمان غیرقابل تقلیلی که از لحاظ نظری برای تولید هر واحد محصول لازم است بدیهی است که این تعریف مطابق با شرایط ایدهآلی است که هرگز در عمل پیش نمی آید، اگر چه گاهی اوقات، بخصوص درصنایع پردازشی می توان به آن نزدیک شد با این حال،عموماً زمان های واقعی عملیات به علت مقدار کار اضافی به مراتب بیش از آن است افزایش مقدار کار موارد زیرا را در نظر می گیرد:
A-مقدار کار افزوده شده ناشی از نقایص طراحی یا مشخصات محصول
B-مقدار کار اضافه شده ناشی از بکارگیری روشهای غیرموثر تولید یا عملیات
C-زمان غیرموثر ناشی از قصور مدیریت
D-زمان غیرموثر در محدوده اختیار کارگر
ارزیابی کار:
ارزیابی کار اصطلاحی کلی در مورد فنونی به ویژه ارزیابی روش و کار سنجی است که در بررسی همه زمینه های کار انسانی از آن استفاده می شود وبه تحقیق سیستماتیک در مورد همه عواملی می پردازد که بر کارایی و صرفه جویی در وضعیت مورد بررسی به منظور بهبود آن تأثیر می گذارد.
بعضی از وجوه ماهوی ارزیابی کار و دلایل ارزشمند بودن آن به شرح زیر است:
۱- ارزیابی کار وسیله ای است برای افزایش کارآیی تولید.
۲- ارزیابی کار مبتنی بر اصول است وبه کارگیری آن این اطمینان را به وجود می آورد که هیچ عامل موثر بر کارایی عملیات، در تجزیه و تحلیل عملیات اولیه یا در ارائه عملیات جدید نادیده گرفته نشده است و اینکه همه داده های مربوط به آن عملیات در دسترس است.
۳- ارزیابی کار دقیقترین وسیله ای است که تاکنون برای تعیین استانداردهای انجام کار مورد استفاده قرار گرفته است و برنامه ریزی و کنترل موثر تولید به آن بستگی دارد.
۴- صرفه جویی های ناشی از ارزیابی مناسب کار بلافاصله شروع می شود و مادام که عملیات در شکل بهبود یافته آن دنبال شود این صرفه جویی ها نیز ادامه خواهد یافت.
۵- ارزیابی کار ابزاری است که در همه موارد می تواند به کار رود می توان از آن با موفقیت در انجام کار بدی یا کار به کمک دستگاه استفاده کرد.
۶- ارزیابی کار یکی از موثرترین ابزارهای تحقیق است که در اختیار مدیریت قرار دارد و این ویژگی آن را به صورت سلاحی عالی برای اقدام به حمله علیه عدم کارآیی در هر سازمان در می آورد.
کارسنجی به کارگیری فنون طرح ریزی شده برای تعیین زمان انجام کاری معین توسط کارگر واجد شرایط با سطح معینی از عملکرد است.
از دلایل عمده استفاده از مطالعه کار، تمایل مدیران و سازمان به افزایش بهره وری در کلیه سطوح وبخش های سازمان است با توجه به این تعریف مطالعه کار مانند چاقوی جراحی عمل می کند به این معنی که فعالیت های یک شرکت و عملکرد خوب یا بد آن را بر همگان آشکار می کند بنابراین ارزیابی کار می تواند خطاهای افراد را افشا کند و به همین دلیل هم باید مانند چاقوی جراحی با مهارت و دقت به کار گرفته شود تا به بخش های سالم آسیب نرسد.
هدف کارسنجی :
تعیین استانداردهای زمانی برای انجام کار است استانداردهای زمانی مقدار زمانی است که طول می کشد کاری بوسیله یک کارگر آموزش دیده در یک آهنگ نرمال کار براساس روش از پیش تعیین شده انجام شود.
کارسنجی ابزار مفید و سودمندی است که می توان به کمک آن تغییر در روشها را ارزیابی کرد مقصود از آهنگ نرمال، عادی کار، سرعت کار برای یک کارگر متوسطبدون در نظر گرفتن استراحت ناشی ازخستگی کار می باشد همچنین علم ارگونومی در تعیین آهنگ کار می تواند مفید باشد.
کارسنجی به بررسی ، کاهش و متعاقباً حذف زمان غیرموثر مربوط می شود زمان غیر موثر زمانی است که در آن به هر علت ممکن هیچگونه کار موثری انجام نمی شود کارسنجی همان گونه که ازنامش پیداست وسیله ای در اختیار مدیریت است که اندازه گیری زمان مصرف شده در انجام عملیات یا مجموعه ای از عملیات را فراهم می کند. به طوری که زمان غیر موثر مشخص می شود و می توان آن را از زمان موثر متمایز ساخت.
موارد استفاده کارسنجی:
۱- برای مقایسه کارآیی روشهای مختلف، در صورت برابر بودن سایر شرایط، روشی که کمترین زمان را می گیرد بهترین روش خواهد بود.
۲- برای متعامل کردن کار اعضای گروه، همراه با نمودارهای فعالیت های چندگانه، به طوری که هر عضو تا حدی که ممکن است کاری داشته باشد که زمانی برابر با زمان کار سایر اعضا برای انجام آن صرف شود.
۳- تعیین تعداد، ماشین هایی که یک کارگر می تواند اداره کند.
۴- فراهم کردن اطلاعاتی که بر مبنای آن برنامه ریزی و زمان بندی تولید را بتوان عملی کرد، این اطلاعات از جمله نیازمندیهای دستگاه و کارگر برای انجام برنامه کار و استفاده از ظرفیت موجود را شامل می شود.
۵- فراهم آوردن اطلاعاتی که براساس آن نتوان پیشنهادهای مناقصه، قیمت های فروش و پیمان های تحویل کالا را برآورد کرد.
۶- تنظیم استانداردهای سودمندی ماشین و عملکرد کارگر که می توان آن را برای هر یک از مقاصد فوق و همچنین به صورت مبنایی برای طرحهای پاداش بکار برد.
۷- تهیه اطلاعاتی برای کنترل هزینه نیروی کار و حفظ و ثابت نگه داشتن هزینه های استاندارد.
ارزیابی کار شامل دو موضوع ارزیابی روش و کارسنجی است که روشهای لازم برای دستیابی به موضوع کارسنجی به قرار زیر است:
−انتخاب : کار مورد مطالعه
−ثبت : همه اطلاعات مناسب مربوط به شرایط انجام کار و روشهای به کار رفته و عناصر فعالیت های انجام شده در آن شرایط
−بررسی انتقادی: اطلاعات ثبت شده و عناصر فعالیت ها برای اطمینان از اینکه موثرترین روش و حرکات به کار رفته و عناصر غیر مولد و خارجی از عناصر مولد متمایز شده است.
−اندازه گیری: مقدار کار متبلور در هر عنصر برحسب زمان با استفاده از فن مناسب زمان سنجی
−بدست آوردن : زمان استاندارد برای عملیات که در مورد ارزیابی زمان با استفاده از کرونومتر انجام می شود وشامل زمان های مجاز استراحت، رفع نیازهای شخصی وغیره است.
−تعیین : تعیین دقیق مجموعه فعالیت ها و روشهای انجام عملیاتی که برای آن زمان به دست آمده است، و اعلام این زمان به عنوان زمان استاندارد برای این فعالیت ها و روشها
فنون کارسنجی:
فنون اساسی کارسنجی عبارتست از:
۱- نمونه گیری از کار
۲- ارزیابی زمان با کرنومتر
۳- به کارگیری استانداردهای زمانی از پیش تعیین شده (pst)
۴- استفاده از داده های استاندارد
۵- اطلاعات زمانی گذشته
مطالعه کار:
عبارتست از تکنیک های مطالعه روش واندازه گیری کار که برای تامین حداکثر استفاده ممکن از نیروی انسانی، تجهیزات مواد اولیه وهمه داده های مورد نیاز برای انجام یک کار مشخص به کار می رود. به عبارت دیگر مطالعه کار روشی است که به صورت تحلیلی ،مسائل ومشکلات تولید را جهت بهبود سریع کارآیی وافزایش میزان کار مفید بررسی می نماید همانگونه که قبلاً ذکر شده مطالعه کار مرکب از دو روش مکمل یکدیگر، یعنی زمان سنجی و کارسنجی می باشد.
موفقیت های روش مطالعه کار در حقیقت مرهون سیستماتیک بودن این روش است بدین معنی که در مرحله جستجو برای معایب کار و یافتن راه حل برای از میان برداشتن عقوب از مراحل سیستماتیک استفاده می نماید.
با استفاده از مطالعه فرآیند که نیاز سرمایه گذاری بیشتر و خرید تجهیزات و ماشین آلات مدرن تر می باشد می توان بهره وری را بالا برد ولی این کار مستلزم سرمایه گذاری زیاد می باشد چنانچه بخواهیم با استفاده از منابع موجود، بهره وری را بالا ببریم. بکارگیری مطالعه کار بسیار موثر خواهد بود.
واضح است موثرترین روش برای افزایش بهره وری در بلندمدت سرمایه گذاری بیشتر و بکارگیری تجهیزات مدرن تر می باشد هر چنددر اثر این عمل،سرمایه گذاری زیادی نیاز بوده و در صورت ضرورت وارد کردن ماشین آلات، ارز خارجی زیادی نیز باید مصرف شود.مطالعه کار مساله بهره وری از طریق، «تجزیه وتحلیل نظام یافته» عملیات، فرآیندها و روش های کاری موجود و با هدف افزایش کارآیی آنها حل می کند.
فواید مطالعه کار:
۱- مطالعه کار به مفهوم افزایش کارآیی تولید ( بهره وری) ، کارخانه یا واحد عملیاتی توسط سازماندهی مجدد کار می باشد و روشی است که به طور طبیعی سرمایه گذاری زیادی را بر روی تجهیزات و ماشین آلات نیاز ندارد.
۲- روشی نظام یافته است در نتیجه هیچ عامل که بر روی کارآیی عملیات تاثیر می گذارد از نظر دور نمی ماند ودر نهایت تمامی حقایق مربوط به عملیات در دسترس می باشد.
۳- دقیق ترین روشی که تاکنون جهت تعیین استانداردهای عملکرد بوجود آمده است و این استانداردها به منظور برنامه ریزی و کنترل تولید موثر وضروری می باشند.
۴- منابع حاصل از بکارگیری صحیح مطالعه کار بلافاصله آغاز شده و تا هنگامی که عملیات به شکل بهبود یافته استمرار یابد این منافع نیز ادامه خواهند یافت.
۵- مطالعه کار ابزاری است که در همه جا قابل استفاده است این تکنیک درت تمامی مکان هایی که کار دستی صورت می پذیرد همانند کارخانجات و ادارات فروشگاهها آزمایشگاهها و رستوران ها بکار برده می شود.
۶- یکی از نافذترین ابزار بررسی است که در اختیار مدیریت قرار دارد و همین امر آن را به سلاح ارزشمندی جهت آغاز حمله به نقاط غیرکارا در یک سازمان تبدیل کرده است زیرا با بررسی مجموعه ای از مسائل ضعف های تمامی وظایف دیگری که بر روی آنها تأثیر می گذارند به تدریج آشکار خواهد شد.
۷- نسبتاً ارزان بوده و به سهولت قابل پیاده سازی است.
۸- با مشخص نمودن عملیات خطرناک و ارائه روش های ایمنی تر اجرای آنها می توانند در بهبود شرایط محیطی کار و ایمنی مشارکت داشته باشند.
همان گونه که قبلاً ذکر شد مطالعه کار به تکنیک های فراوانی اطلاق می شود که مهمترین آنها مطالعه روش و کارسنجی می باشد.
کارسنجی:
عبارت است از بکارگیری تکنیک هایی که به منظور تعیین طول زمان انجام کار به خصوصی که توسط کارگر واجد شرایط و در سطح مشخصی از عملکرد صورت می پذیرد طراحی شده اند.
مطالعه روش و کارسنجی به شدت به یکدیگر وابسته می باشند مطالعه روش در ارتباط با کاهش مقدار کار یک شغل وی عملیات می باشد حال آنکه زمان سنجی در بیشتر موارد مربوط به بررسی و کاهش زمان غیر موثر یک شغل و یا عملیات می باشد. همچنین پس از اینکه چگونگی انجام کار توسط روش بهبود یافته ، زمان استاندارد عملیات توسط اندازه گیری کار تعیین می شود.
مراحل اصلی مطالعه کار:
هشت مرحله جهت اجرای کامل مطالعه کار وجود دارد که عبارتند از :
۱-انتخاب
(select) شغل یا فرآیندی که باید مطالعه شود.
۲-ثبت
(Record) تمامی وقایعی که اتفاق می افتد با استفاده از مشاهده مستقیم برای این منظور مناسب ترین تکنیک های ثبت بکار گرفته می شوند و بنابراین اطلاعات در مناسبترین شکل جهت تجزیه و تحلیل آماده خواهند شد.
۳-بررسی
(Examine) وقایع ثبت شده با دید انتقادی و موشکافی کردن تمامی آنچه انجام می شود.
۴-ارائه
(Develop) اقتصادی ترین روش با درنظر گرفتن تمامی شرایط و نتایجی که مناسب انواع تکنیک های مدیریت تولید می باشند همچنین مواردی که با همفکری مدیران ،سرپرستان کارگران وسایر متخصصین طرف مشورت حاصل می شود.
۵-اندازه گیری
(Measure) مقدار کاری که به روش انتخاب شده انجام می گیرد و محاسبه زمان استاندارد آن
۶-تعریف
(Define) روش جدید و زمان مربوط به آن به طوری که همواره مشخص باشد.
۷-پیاده سازی
(Install) روش جدید که منطبق با کار استاندارد زمان مجاز می باشد.
۸-ابقاء
(maintain) کار استاندارد جدید توسط مراحل کنترلی مناسب
مطالعه روش :
مطالعه روش عبارتست از بررسی دقیق و ثبت روشهای فعلی انجام کار و ارائه راه حلی مناسب که منجر به تقلیل هزینه و بهبود و تسهیل در روش انجام کار شود.
اهداف مطالعه روش:
۱- بهبود فرآیندها و مراحل کاری
۲- بهبود طرح استقرار ایستگاههای کاری کارگاهها کارخانه وتجهیزات و ماشین آلات
۳- اقتصادی بودن تلاش انسان ها و کاهش خستگی
۴- استفاده بهتر از مواد، ماشین آلات ونیروی انسانی
۵- ایجاد محیط کاری بهتر
هنگامی که یک ارزیاب کار و زمان کاری را جهت مطالعه انتخاب می کند باید معیارهای مختلفی را در نظر بگیرد اهم ملاحظاتی که باید در مراحل مختلف انتخاب صورت بگیرد عبارت است از :
-ملاحظات اقتصادی
-ملاحظات فنی
-ملاحظات انسانی
۱- ملاحظات اقتصادی: بدیهی است که اگر کاری ارزش اقتصادی کمی داشته باشد یا پس از مدت کوتاهی تمام شود ارزش بکارگیری مطالعه روش رانخواهد داشت وجود ضعف های زیر می تواند ما را در انتخاب نقاطی که مطالعه روش در آن نقاط مقرون به صرفه نیست یاری کند.
الف – استفاده ضعیف از مواد اولیه و نیروی انسانی که منجر به جابجایی های غیرضروری فراوان می شود.
ب – طرح استقرار یا جانمای نامناسب تجهیزات که منجر به جابجایی های غیرضروری فراوان می شود.
پ – وجود کارهای تکراری و خسته کننده که به مدت نسبتاً طولانی ادامه می یابد که می تواند منجر به شکایات پرسنل شود.
۲- ملاحظات فنی : در ملاحظات فنی باید بررسی شود که آیا امکان انجام تغییرات ناشی از مطالعه روش میسر می باشد و آیا ما به دانش فنی بررسی تجزیه و تحلیل و بهبود یک روش انجام کار دست یافته ایم یا خیر.
۳- ملاحظات انسانی: عکس العمل های روحی و روانی کارگران در مقابل انجام بررسی ها و تغییرات مورد بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد و برای موفقیت در انجام مطالعه روش بهتر است ضمن توجیه کارکنان ابتدا کارهای مشقت زا و کارهایی که در شرایط کاری نامطلوب درحال اخیر هستند در اولویت بررسی قرار گیرند تا با این روش حسن نظر و همکاری ارزیاب با نیروی انسانی جهت رفع مشکلات اثبات شود و حداقل مقاومت بوجود آید.
ابزارهای مرحله ثبت مطالعه روش :
روش متداول ثبت وقایع نوشتن آنها می باشد ولی متاسفانه این روش برای ثبت فرآیندهای پیچیده که در صنایع مدرن متداول هستند مناسب نمی باشند به خصوص هنگامی که ثبت دقیقی از تمامی جزئیات یک فرآیند یا عملیات مورد نیاز است برای شرح تمامی وقایع مربوط به کار ساده ای که شاید بیش از چند دقیقه به دراز نمی کشد چندین صفحه فشرده، گزارش باید تهیه شود وهر فردی که می خواهد ازجزئیات کار اطلاع حاصل نماید مجبور خواهد بودکه چندین بار گزارش را مطالعه کند تا تمامی وقایع وجزئیات را متوجه شود به منظور غلبه بر این مشکل ابزار و تکنیک های دیگری جهت ثبت وقایع به وجود آمده اند با بکارگیری این تکینک ها تمامی اطلاعات جزئی به صورت دقیق و در عین حال به شکل استاندارد قابل ثبت خواهد بود و در نتیجه تمامی مطالعه کنندگان در هر کشور و کارخانه ای با مطالعه آنها تمامی وقایع را درک خواهند کرد.
متداول ترین تکنیک های ثبت، نمودارها (charts) و نقشه ها (Diagrams) می باشند انواع مختلف نمودار استاندارد وجود دارد که هر کدام برای مقاصد خاصی کاربرد دارند.
به طور کلی نمودارها به دو گروه تقسیم می شوند :
الف – نمودارهایی که توالی عملیات را نشان می دهند یعنی وقایع را به ترتیب رخداد ثبت می کنند ولی برای نمایش وقایع هیچ مقیاسی استفاده نمی شود.
ب – نمودارهایی که وقایع را با توجه به ترتیب وقوع آنها ثبت می کند ولی در عین حال از مقیاس زمان نیز استفاده می شود و بنابراین اثر متقابل وقایع مربوط به هم به سهولت بیشتری قابل مطالعه خواهند بود.
انواع نمودارها و نقشه ها به شرح زیر است:
-نمودار فرآیند عملیات operation process chart(O.P.C)
-نمودار جریان فرآیند عملیات – مربوط به انسان Flow Process chart (F.P.C) man Type
-نمودار جریان عملیات – مربوط به مواد Flow process chart (f.P.C) –Material Type
-نمودار جریان فرآیند عملیات – مربوط به تجهیزات Flow process chart (F.P.C) –Equipment Type
-نمودار فرآیند دودست Two –Handed process Cahrt
-نمودار مونتاژ Assmbly Chart
ب – نمودارهایی که از مقیاس زمانی استفاده می کنند:
-نمودار فعالیت چندگانه Multiple Aciving Chart
-نمودار همزمانی Simo Chart
ج – نقشه هایی که نشان دهنده جابجایی می باشند:
-نقشه جریان Flow Diagram
-نقشه نخی String Diagram
-سایکل گراف Cycle graphs
-نمودار فرآیند عملیات : نمودار فرآیندی است که تصویر کلی فرآیند را تنها با ثبت مرتب علمیات وبازرسی های اصلی به دست می دهد.
-نمودار جریان فرآیند: نموداری است برای نشان دادن ترتیب گردش کار و تولید یک محصول یا شیوه یا ثبت همه رویدادهای تحت بررسی به کمک علائم مناسب نمودار فرآیند است.
در واقع تفاوت این نمودار با نمودار فرآیند عملیات این است که علاوه بر دوعلامت بازرسی وعملیات از سایر علامت های حمل ونقل، انبار موقت و تاخیر وانبار دائم نیز استفاده می شود.
-نمودار جریان فرآیند مربوط به کارگر: نموداری است که آنچه را که کارگر انجام می دهد ثبت می کند.
-نمودار جریان فرآیند مربوط به مواد : نموداری است که چگونگی جابجایی یا کار روی مواد را ثبت می کند.
-نمودار جریان فرآیند مربوط به تجیهزات: نموداری است که چگونگی استفاده از تجهیزات را ثبت می کند.
-نمودار فرآیند دوست: نمودار فرآیند دوست از دوستون مجاور هم تشکیل شده است به نحوی که فعالیت های مربوط به دست های راست و چپ به کمک علایم استاندارد درستون های مربوط ثبت می شود در این نمودار حرکات همزمان دودست به وسیله ترسیم علایم مربوطه در یک راستا ودر دو ستون مجاور نمایش داده می شود ثبت این فرآیند به کمک علایم زیر صورت می پذیرد.
-نمودارهای فعالیت چندگانه: عبارت است از نموداری که در آن فعالیت های مربوط به بیش از یک موضوع (کارگر، ماشین، یا اقلامی از تجهیزات) با مقیاس معین و مشترک زمانی ثبت می شوند تا وابستگی متقابل آنها نشان داده شود.
-نمودار همزمانی یا Simo: اغلب بر مبنای تحلیل فیلم که برای ثبت همزمان تربلیگ ها یا گروههایی از آنها که به وسیله قسمت های مختلف بدن یک یا چند کارگر انجام می شود برحسب یک مقیاس مشترک زمانی بکار می رود.
نمودارهای Simo عمدتاً برای عملیات کوتاه مدت به کار می رود و اغلب با سرعت زیاد انجام می شود برای همین برای تهیه آنها استفاده از فیلم ضروری است.
-نمودار مونتاژ :این نمودار طریقه باز شدن قطعات یک محصول را نشان می دهد در این نمودار از یک محصول آماده شده استفاده می شود و سپس به ترتیب نام قطعه و اولویت جدا شدن از محصول نشان داده می شود. این نمودار به کسانی که برای اولین بار بایک محصول آشنا می شوند و با طریقه مونتاژ آنها وقطعات متشکله آن آشنایی ندارند کمک فراوانی در آگاهی از روش مونتاژ و آماده شدن محصول مورد نظر می کند. این نمودار یک دید اولیه خوبی برای شناسایی روش مونتاژ و اتصال قطعات به یکدیگر می دهد. همچنین از روی نمودار مونتاژ می توان مونتاژهای فرعی و تعداد آنها را شناسایی کرد.
تفاوت نمودار دمونتاژ با نمودار مونتاژ در این است که نمودار دمونتاژ از یک محصول تکمیل شده شروع کرده و به ترتیب قطعات را از هم منفک وجدای می کند و در آخر به یک قطعه تک که معمولاً قطعه اصلی محصول است و دیگر قطعات روی آن وصل می شوند، می رسد. در حالیکه در نمودار مونتاژ از قطعه اصلی شروع شده و قطعات به ترتیب روی آن سوار شده تا محصول نهایی به دست آید. در این نمودار نام قطعه و شرح عملیات باز شدن ذکر می شود و به زبان ساده می توان گفت نمودار دمونتاژ ترسیم شده شبیه نمودار مونتاژ است، اگر چه در نمودار دمونتاژ معمولاً بازرسی وجود ندارد ولی در نمودار مونتاژ بازرسی ضمن مونتاژ محصول یا زیر مجموعه ها نمایش داده می شود همچنین عملیات تکمیلی ضمن مونتاژ نظیر عملیات حرارتی و عملیات ساخت حین مونتاژ در نمودار دمونتاژ نمی اید. کاربرد اصلی نمودار دمونتاژ برای فرآیند مهندسی معکوس و کپی سازی محصول از روی نمونه محصول دردسترس می باشد.
-نقشه جریان : نقشه جریان با توجه به نمودار فرایند عملیات از نوع انسان، ماشین یا تجهیزات ترسیم می شود در این نقشه می بایست موقعیت ستون ها درهای ورودی و خروجی، محل استقرار ایستگاه های کاری و ماشین های با مقیاس مناسب و دقیق تر کم شود سپس با توجه به نمودار جریان فرایند عملیات مورد نظر، مسیرهای جابجایی و محل وقوع فعالیت های مختلف به وسیله علایم شماره گذاری شده در روی این نقشه نشان داده شود نکته مهم در ترسیم این نقشه نمایش مسیرهای واقعی حرکت براساس مشاهده مستقیم فرآیند می باشد علایم شماره گذاری شده حمل و نقل، نشان دهنده جهت حرکت خواهد بود چنانچه فرآیند مورد نظر در بیش از یک طبقه رخ دهد به دو طریق می توانیم نقشه جریان را ترسیم نمائیم.
الف ) به صورت سه بعدی نقشه جریان ترسیم می شود.
ب) ترسیم یک نقشه جریان به ازاء هر طبقه به نحوی که بتوان ارتباطات بین طبقات را در نقشه های ترسیمی تشخیص داد.
نقشه های نخی:
این نقشه ها هنگامی که جابجایی های فراوان بین چند نقطه رخ دهد و یا رفت و آمدها از نظر فاصله و تعداد به گونه ای غیرعادی هستند که به روش دیگری نمی توان تصویر دقیقی از آنچه که به وقوع می پیوندد و به دست آورد کاربردارند.
-سایکل گراف و کرنوسایکل گراف:
گیلبرت دو تکنیک سایکل گرافی و کرنوسایکل گرافی را برای بررسی مسیر حرکات کارگر طرح و تدوین نمود در سایکل گرافی لامپهای کوچکی به عضو متحرک کارگر متصل شده و سپس با اسفتاده از تکنیک خاصی فیلم برداری می شود تا مسیر حرکات کارگر بر روی فیلم ثبت گردد در مرحله بعدی با تحلیل فیلم به دست آمده می توان حرکات کارگر را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
اما درکرنوسایکل گرافی مدار جریان الکتریکی لامپ های به یک کلید قطع و وصل متصل می شود تا چراغ مربوطه روشن و خاموش شود در این حالت مسیر حرکات کارگر به صورت نقطه چین ثبت می شود که با استفاده از فاصله نقاط بر روی فیلم می توان زمان، سرعت و شتاب حرکات را ثبت نمود.
علائم مورد استفاده در نمودارهای مربوط به فرآیند:
۱- عملیات operation
عملیات کاری است که باعث می شود قطعه یا کار یک پله به مرحله نهایی و تکمیل نزدیکتر شود.
۲- بازرسی inspection
بازرسی مشخص کننده کنترل کمی یا اسمی است که در آن مشخصات محصول با مشخصات از پیش تعیین شده مقایسه شده و الت های پذیرش و مردودی مشخص می گردد تعداد بازرسی ناشی از ضعف عملیات بوده و می تواند تا حد زیادی آن را کاهش داد.
۳- حمل ونقل یا جابجایی Transportation
حمل ونقل نشان دهنده جابجایی کارگران مواد وتجهیزات از یک نقطه به نقطه دیگر است حمل ونقل هنگامی رخ می دهد که عنصری از یک نقطه به یک نقطه دیگر حرکت داده می شود معمولاً به صورت تجربی جابه جایی های بیش از ۵/۱ متر حمل و نقل محسوب می شود. به طور کلی حمل ونقل را نمی توان حذف کرد اما می توان تاحد زیادی آن را کاهش داد.
۴- تاخیر (انبار موقت ) Delay:
جایی که قطعه یا محصول برای مدتی در جایی نگهداری شود و برای تحویل و ترخیص آن برگه ای نیاز باشد تاخیر یا انبار موقت ایجاد می گردد تاخیر یا انبار موقت باید تا حد امکان در سیستم های تولیدی حذف شود.
۵- انبارش یا انبار دائم Storage
جایی که قطعه یا محصول برای مدتی نگهداری شود و موجودی ها در کاردکس ثبت شود و برای ورود و خروج اقلام مجوز کتبی لازم باشد انبارش نامیده می شود.
۶- بازرسی حین عملیات
مربوط به زمانی است که در حین انجام عملیات بر روی قطعه به صورت توام بازرسی هم صورت می گیرد.
۷- عملیات حین جابجایی
در این حالت هنگام جابجایی قطعه بر روی آن بصورت همزمان عملیات نیز صورت می گیرد.
۸- بازرسی حین تأخیر
این حالت زمانی رخ می دهد که قطعه منتظر عملیات بعدی است و در این حالت می توان -روی آن بازرسی های لازم را انجام داد.
مطالعه حرکت motion study
مطالعه حرکت عبارت است از بررسی و تجزیه و تحلیل حرکات لازم برای انجام یک کار به روش مشخص به نحوی که کوتاه ترین و راحترین و نهایتاً اقتصادی ترین حرکات لازم امکان پذیر گردد.
-اصولی اقتصادی حرکت:
اصولی چند مربوط به اقتصاد حرکت وجود دارد که بر اثر تجربه بسط یافته و اساس مناسبی برای ایجاد روش های اصلاح شده در محل کار را به وجود آورده اند. این اصول در ابتدا بوسیله فرانک گیلبرت بنیانگذار ارزیابی حرکت مورد استفاده واقع شدند و سپس به وسیله سایر پژوهشگران و عمدتاً بوسیله پروفسور بارنز بسط یافتند این اصول را می توان تحت سه عنوان دسته بندی کرد:
الف – استفاده از بدن انسان:
در هر زمان که ممکن باشد
۱- دودست باید حرکاتشان را در یک زمان شروع و کامل کنند.
۲- دو دست نباید مگر در زمان های مجاز استراحت به طور همزمان بیکار بمانند.
۳- حرکت بازوان باید متقارن و در جهت مخالف هم باشد و به طور همزمان بیکاربمانند.
۴- حرکات دست و بدن باید در پایین نقطه ای که انجام رضایت بخش کار در آن ممکن است صورت گیرد.
۵- کارگر باید از عزم حرکتی برای انجام حرکات خود استفاده کند ولی در هر جا که لازم باشد نیروی عضلانی بر آن برتری یابد آن را به حداقل کاهش دهد.
۶- حرکات منحنی پیوسته برحرکات مستقیم الخط ، که مستلزم تغییر جهت های ناگهانی و سریع اند، برتری دارند.
۷- حرکات بالستیکی ( نخی یا نوسانی آزاد) سریعتر ، آسانتر و دقیق تر از حرکات محدود و کنترل شده اند.
۸- برای انجام یکنواخت و خودکار عملیات تکرار شونده ، حفظ نظم در انجام حرکات لازم است که هر جا که ممکن باشد باید ترتیب کار طوری باشد که سهولت و نظم طبیعی را اجازه دهد.
۹- کار باید به گونه ای ترتیب داده شود که حرکات چشم محدود به یک ناحیه راحت باشد بدون اینکه نیازی به ایجاد تغییرات مکرر در تنظیم دید آن وجود داشته باشد.
ب – آرایش محل کار:
۱- برای کلیه ابزارها و مواد باید مراکز معین و ثابت فراهم شود تا ایجاد عدالت کنند.
۲- ابزارها و مواد باید به منظور کاهش جستجو در جای از قبل تعیین شده قرار گیرند.
۳- مخازن و کانتینرهای ویژه تغذیه گرایشی را باید برای تحویل مواد به کار گرفت به طوری که حتی الامکان نزدیک به محل مصرف تحویل شود.
۴- ابزارها ، مواد و فرمان ها باید در محدوده کار بیشینه و حتی الامکان نزدیک به کار گرفت قرار داشته باشد.
۵- مواد و ابزارها، باید به صورتی چیده شود که بهترین نحوه توالی حرکات را میسر سازد.
۶- هر جا که ممکن است باید از انتقال گرانشی قطعه کاریا بیرون اندازها استفاده کرد تاکارگر ناچار به استفاده از دست های خود برای رد کردن کار تمام شده نباشد.
۷- روشنایی مناسب باید فراهم شود و نوع صندلی و ارتفاع آن به گونه ای باشد که حالت استقرار مناسبی را برای کارگر فراهم کند.
۸- رنگ محل کار باید مغایر با رنگ قطعه کار باشد تا از میزان خستگی چشم بکاهد.
ج – طراحی ابزارها و تجهیزات:
۱- دست ها باید از انجام همه کارهای مربوط به «گرفتن» قطعه کار، در مواردی که بتوان این کار را با راهنما یا بست، و یا هر اهرم پایی انجام داد آزاد باشد.
۲- در صورت امکان باید دو یا چند ابزار را با هم تلفیق کرد.
۳- در مواردی که هر انگشت بعضی حرکات خاص را انجام می دهد مثل ماشین نویسی باید بار یا فشار کار را براساس قدرت خاص هر انگشت توزیع کرد.
۴- دسته هایی نظیر دسته های لنگ و دسته های پیچ گوشتی های بزرگ باید به صورتی طراحی شود که حتی الامکان سطح بیشتری از دست تماس داشته باشد.
۵- اهرمها، دسته های صلیبی شکل و فلکه های دستی باید طوری واقع شوند که کارگر بتواند با حداقل تغییر در وضعیت بدن و با بیشترین «تاثیر مکانیکی» آنها را بکار برد.
- تربلیگ ها: Therbligs
از آنجایی که تحلیل عملیات در یک ایستگاه کاری و انطباق اصول مطروحه با آن مستلزم ثبت تفصیلی و دقیق کلیه وضعیت های پیش آمده می باشد لذا گیلبرت قراردادهایی را تعریف نمود که به کمک آنها بتوان به این هدف دست یافت نام این علائم تربلینگ نام گذاشته شد و انواع آن به شرح زیر است:
۱- Search ( Sh یا S)
بخشی از سیکل کاری می باشد که طی آن چشم ها یا دست ها در جستجوی شیء مورد نظر می باشند. Search هنگامی آغاز می شود که چشم ها یا دست ها شروع به یافتن شیء مورد نظر می کند و هنگامی خاتمه می یابد که شیء یافته شده است.
۲- Select ( ST یا Se)
انتخاب یک شی از میان اشیاء دیگر
۳- Find
پیدا کردن موقعیت شی مورد نظر
۴- Grasp (G)
گرفتن شیء به وسیله بستن انگشتان به دور آن قبل از اینکه بخواهیم آن را بلند کنیم.
۵- (Re –Te) Reach – Transport empty
حرکت دست به سمت شیء مورد نظر فرض براین است که بدون مقاومت به سمت شیء رفته و یا از آن دور میشود Transport empty هنگامی آغاز می شود که دست بدون اینکه باری داشته باشد یا مقاومتی در مسیر آن باشد شروع به حرکت می نماید و هنگامی خاتمه می یابد که حرکت دست متوقف شده است.
۶- (M-TL) Move –Transport loaded
حرکت شیء از محلی به محل دیگر را گویند. شیء ممکن است به وسیله دست ها یا انگشتان حمل شود.
۷- (H) Hold:
نگهداری یک شیء بعداز گرفتن آن ، هیچگونه جابجایی رخ نمی دهد.
۸- (Rl) Relases Laod:
رهاسازی شیء در این حرکت هنگامی آغاز می شود که شی را شروع به ترک دست می نماید و هنگامی خاتمه می یابد که شیء به طور کامل از دست یا انگشتان جدا شده است.
۹- (P) Postion:
چرخانیدن یا تغییر موقعیت یک شیء به نحوی که با توجه به وضعیت مورد نظر در جهت مناسب قرار گیرد.
۱۰- (PP) Pre-postion
قراردادن شیء در محل از پیش تعیین شده یا محلی که برای انجام عملیات بعدی مناسب است.
۱۱- (I) Inspect
بررسی انطباق شیء با اندازه، شکل، رنگ استاندارد یا سایر خصوصیات کیفی از قبل تعیین شده.
۱۲- (A) Assemble:
قراردادن یک شی را در داخل یا روی شی دیگر به نحوی که تشکیل مجموعه واحدی را بدهند.
۱۳- (Da) Disassemble
جدا کردن یک شیء از شیئ دیگر که تشکیل مجموعه واحدی را می داده اند.
۱۴- (u) Use
به کارگیری وسیله، ابزار یا بخشی از مجموعه به منظوری که قصد اولیه بوده است. Use می تواند به تعداد تقریباً نامحدودی از شرایط خاص، اطلاق شود.
۱۵- (ud) unavaidable delay
تاخیری که خارج از کنترل کارگر می باشد تاخیر غیرقابل اجتناب ممکن است ناشی از دلایل زیر باشد.
a – شکست یا اخلال در فرآیند
b- ترتیب عملیات به گونه ای باشد که مانع فعالیت یکی از اعضاء بدن می شود حال آنکه اعضاء دیگر در حال کار می باشند.
۱۶- (Ad) Avoidable delay:
هر نوع تاخیری که اپراتور در قبال آن مسئول است و تحت کنترل وی می باشد.
۱۷- (Pl-Pn) Plan
یک واکنش ذهنی مقدم بر حرکت فیزیکی به منظور تصمیم گیری در رابطه به چگونگی ادامه کار، paln در لحظه ای که اپراتور شروع به اتخاذ تصمیم در رابطه با قدم بعدی
می کند آغاز شده و هنگامی که فرآیند بعدی مشخص شد خاتمه می یابد.
۱۸- (R) Rest for overcorning fatique
ضریب تأخیر یا خستگی یا الونسی که به کارگر امکان می دهد که خستگی ناشی از کار را رفع نماید.
زمان سنجی
یکی از مراحل مختلف مطالعه کار، تعیین زمان استاندارد فعالیت ها است. تعیین زمان استاندارد یکی از اهداف سیستم های مختلف زمان سنجی است که خود بخشی از سیستم اندازه گیری کار می باشد اندازه گیری کار به صورت زیر تعریف می شود:
کاربرد تکنیک های مختلف به منظور تعیین زمان لازم برای یک اپراتور واجد شرایط که کار مشخصی را در سطح کارآیی معینی انجام می دهد» معمولاً از سه روش زیر برای تعیین استاندارد زمانی استفاده می شود:
۱- روش تخمین:
این روش که در گذشته استفاده شده است زیرا فرد زمان سنج فقط با نگاه کردن به عمل ، زمان را حدس می زند و زمان دقیقی حاصل نمی شود تا به آن تکیه نمود.
۲- روش استفاده از ثبت های گذشته :
در این روش استانداردهای تولیدی بر مبنای اطلاعات تولیدی گذشته تعیین می شوند با شروع کار اپراتور، ساعت به کار می افتد و با خاتمه کار او متوقف می شود و فقط به ما میگوید که یک کار از ابتدا با آنها چقدر طول می کشد ( نه آنکه چه مدت باید طول بکشد) بنباراین ممکن است که زمان های نیاز شخصی و یا تاخیرات ( قابل اجتناب و غیر قابل انتخاب) او بیش از حد لزوم و یا کمتر از حد باشد.
۳- روشهای اندازه گیری زمانی کار:
با استفاده از این روش می توان با استانداردهای دقیق و یا مناسبی دست یافت که تمام این روش ها براساس حقایق کار طرح شده در کلیه آنها اجزاء کار مدنظر قرار می گردد. تعیین زمان استاندارد دقیق باعث می شود که بتوان تولید بیشتری را ایجاد نمود و در نهایت بهره وری نیروی انسانی و ماشین آلات را افزایش داد و عدم تعیین صحیح زمان استاندارد باعث می شود که هزینه ساخت یک محصول افزایش یافته و اختلاف و نفاق در بین کارگران ایجاد شود که در خاتمه منجر به شکست احتمالی یک واحد صنعتی می گردد.
مطالعه زمان، تکنیکی برای تعیین زمان استاندارد مجاز برای اجرای یک کار تعریف شده می باشد . این تکنیک براساس اندازه گیری محتوی کاری روشن تعریف شده همراه با الونس رفع نیازهای شخصی و خستگی و تاخیرات غیرقابل اجتناب استوار است.
مقدمات زمان سنجی:
لازم است قبل از انجام مطالعه زمان، ضروریات مشخصی مدنظر قرار گیرند. چنانچه استاندارد برای یک کار جدید و یا برای کارقدیمی که کل روش و یا بخشی از آن تغییر کرده است مورد نیاز می باشد، اپراتور باید قبل از زمان سنجی عملیات کاملاً با روش جدید آشنا شود و روش جدید قبل از اینکه مورد زمان سنجی قرار گیرد باید از تمامی جهات استاندارد شده باشد چنانچه جزئیات روشن و شرایط کاری استاندارد شده باشند استانداردهای زمانی به دست آمده ارزش کمی داشته و منبع مستمری برای شکایت و نارضایتی پرسنل خواهد شد. تحلیل گران باید به سرپرست قسمت و اپراتور مربوطه اطلاع دهد که کار مورد مطالعه قرار می گیرد اپراتور باید مطمئن شود که روش را به نحو صحیحی اجرا می کند و با تمامی جزئیات عملیات آشنا شود سرپرست باید روش را کنترل کند تا از صحت سرعت ها، میزان تغذیه ها، ابزار برش، روغن کاری ها و مانندآن با توجه به استاندارد تعیین شده توسط دپارتمان روش ها، مطمئن شود. همچنین سرپرست وظیفه دارد میزان مواد موجود را کنترل کند تا در طول زمان انجام مطالعه هیچ کمبودی رخ ندهد. چنانچه چند اپراتور برای انجام مطالعه وجود داشته باشند سرپرست باید اپراتوری را انتخاب کند که مناسب ترین نتایج را به دست خواهد داد.
از مقدمات زمان سنجی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
الف – وظایف مدیریت :
۱- مدیریت باید مقداری از وقت خود و نیز هزینه واحد را برای این منظور صرف نماید.
۱-ارتباط صحیحی بین کلیه افراد موسسه خصوصا در هنگام اجرای استانداردهای زمانی برقرار نماید.
۳- اهداف و سیاست های کاری را قبل از انجام عملیات زمان سنجی مشخص نموده و از افراد تعلیم یافته و با تجربه استفاده کند.
ب- مسئولیت های فرد زمان سنج:
۱- بررسی کامل روش فعلی جهت حصول اطمینان از صحیح بودن آن
۲- بررسی کامل ماشین آلات و توانایی اپراتور قبل از ارزیابی عملیات.
۳- همکاری کامل با اپراتور و مسئولین مافوق او
۴- ثبت دقیق زمان های عناصر کار
۵- ارزیابی کارآیی اپراتور به طریق عادلانه
۶- قابلیت توانایی ذهنی خوب جهت تصمیم گیری های مناسب و صحیح
۷- نحوه صحیح استفاده از ماشین آلات، ابزار دستی ، فیکسچرها و آلات اندازه گیری را بداند.
مهمترین وظیفه فرد زمان سنج آشنایی کامل با کار مورد مطالعه است زیرا ثبت زمان های مورد مشاهده ساده بوده ولی تعیین درجه مهارت، تلاش موثر فیزیکی و روانی و سایر پارامترهای دیگر مشکل می باشد و لذا در صورت عدم آشنایی با مورد فوق در تعیین زمان نرمال با مشکلاتی مواجه خواهد شد.
ج – مسئولیت های سرپرست:
سرپرست یک کارگر نزدیکترین فرد به آن اپراتور و کار انجام شده در کارگاه ها است. بنابراین او باید به مسئولیت هایی را در رابطه با زمان سنجی کارگاه خود بپذیرد این فراد باید علاقهمند به دانستن استانداردهای زمانی در بخش مربوط به خود باشد. استانداردها نباید از حد مناسب تجاوز نمایند زیرا اگر از این حدود تجاوزی صورت بپذیرد مشکلات زیادی در روابط انسانی و کارگاهها به وجود می آید سرپرست باید قبل از تعیین زمان استاندارد مشکلات موجود را برطرف نموده تا بتواند از نتیجه کار اطمینان کامل به دست آورد. او باید به خصوص با فرد زمان سنج در تعیین روش کار همکاری نماید. همچنین به تمامی اطلاعات فنی مربوط به ماشین آلات،میزان بار دادن ،سرعتها، عمق برش ها، مواد وروغن کاری وسایر موارد ذهنی کار نیز باید تسلط داشته و نفوذ خود را برای انجام زمان سنجی به کار گیرد اگر آموزشی لازم ا ست مقدمات اجرای آن را فراهم سازد.
د – مسئولیت های اپراتور:
این فرد باید به پیشرفت موسسه خود علاقه مند باشد و با سرپرست خود و بخش زمان سنجی و مدیریت به نحو مطلوب همکاری نماید. او باید از خلاقیت و توانایی خود و روش های جدیدی که در انجام کار ابداع نموده است دیگران را مطلع کند و با توجه به اینکه نزدیکترین فرد به کار است ، تشریک مساعی او بسیار ضروری است اپراتور باید در تقسیم سیکل به اجزائ تشکیل دهنده آن کلیه جزئیات مربوط به هر عنصر یاور فرد زمان سنج بوده و همکاری های لازم را بنماید. انجام صحیح کار مورد مطالعه و جلوگیری از هر گونه گمراهی فرد و زمان سنج از مسئولیت های اپراتور می باشد و درصورتیکه استاندارد زمانی بیش از حد مجاز باشد یکی از افرادی است که مورد سوال قرار می گیرد، لذا باید در هنگام کار از انجام فعالیت های اضافی حتی الامکان خودداری نمایند.
اهداف زمان سنجی:
زمان سنجی به مدیریت کمک می کند تا زمان غیر موثر تولید را از زمان موثر آن جدا کند در واحدهایی که از این فرآیند استفاده نمی شود تعداد زیادی زمان غیر موثر وجود دارد که می توان آن را حذف نمود داشتن استاندارد باعث می شود که یک واحد صنعتی بتواند برنامه قابل اطمینانی با توجه به هزینه پیش بینی شده دست یابد.
به طور کلی می توان اهداف زیر را برای زمان سنجی در نظر گرفت:
۱- تعیین هزینه نیروی انسانی درگیر در ساخت محصول
۲- تعیین تعداد کارگران تولیدی و غیرتولیدی مورد نیاز
۳- تعیین تعداد ماشین های تولیدی مورد نیاز
۴- تعیین حجم و مقدار تحویلی مواد به ایستگاه های کاری
۵- بررسی امکان ساخت یک محصول با توجه به امکانات موجود
۶- تعیین اهداف تولیدی
۷- تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده
۸- بررسی کارآیی بخش ها و یا نیروی نسانی کارخانه
۹- دانستن هزینه واقعی تولید
۱۰- پرداخت های مالی به افراد و تعیین سیستم های تشویقی و حقوق براساس بهره
۱۱- مقایسه آلترناتیوهای مختلف انجام کار از نظر سازمانی و انتخاب بهترین آنها
۱۲- بالانس کردن خطوط مونتاژ، ساخت وفعالیت های اعضای یک گروه
۱۳- استفاده از زمان در نمودارهای آنالیز روشها، روابط انسان و ماشین و سایر نمودارهای مهندسی.
۱۴-طراحی خط تولید و ایستگاه های کاری قبل از نصب فیزیکی آنها
۱۵- طراحی ابزار و وسایل و تجهیزات
۱۶- استفاده از کارشناسان در برنامه ریزی تعمیرات ونگهداری ، کنترل پروژه ، برنامه ریزی و مدیریت ظرفیت و دیگر سیستم های مهندسی صنایع
۱۷- کاربرد در بسیاری از فعالیت های اداری پروژه های عمرانی و خدماتی بیمارستانها
تکنیک های مختلف زمان سنجی :
از دیدگاه زمان سنجی، کار ممکن است به تکراری یا غیرتکراری تقسیم شود. منظور از کار تکراری آن است که در طول زمان انجام فعالیت، عمل اصلی یا گروهی از عملیات به طور پیوسته رخ می دهند. این مطالب می تواند در مورد چرخه های کاری فوق العاده کوتاه مدت همانند پرسکاری و یا چرخه های کاری چند دقیقه ای و یا حتی چند ساعتی نیز کاربرد داشته باشد.
کار غیر تکراری در برگیرنده انواع کارهای تعمیراتی و ساخت می باشد که در آنها به سختی می توان چرخه کاری را یافت که عیناً تکرار شود. هر چند در چنین کارهایی نیز می توان حرکات کوچک وگروهی از حرکات را یافت که همانند برده و تکراری می شوند و در انواع کارها مشترک هستند. وجود این حقیقت امکان بکارگیری تکنیک های اندازه گیری کار مشخصی را برای انواع کارها امکان پذیر می کند. عناوین تعدادی از تکنیک های پرکاربرد زمان سنجی به شرح زیر می باشد:
(الف ) روشهای مشاهده مستقیم Direct observation methods
۱- زمان سنجی با ساعت Stop watch studies
۲- نمونه برداری از کار work sampling
۳- زمان سنجی گروهی Group timing
(ب) روش های ترکیبی : Sythetic methods
۱-داده های استاندارد Standard Data
۲- سیستم های زمان های از پیش تعیین شده حرکات
Predetermined motians time systems-puts
(ج) روشهای تخمینی Estimating methods
۱-تخمین ساخت یافته Structured estimating
۲- تخمین تحلیلی Analytical estimating
۳-تخمین مقایسه ای Comparative estimating
- مراحل اساسی زمان سنجی :
۱- انتخاب (select) شغل یا فرآیندی که باید زمان سنجی شود.
۲- ثبت (Record) تمامی وقایعی که اتفاق می افتد با استفاده از مشاهده مستقیم.
۳- بررسی (Examine) وقایع ثبت شده با دید انتقادی و موشکافی کردن تمام آنچه انجام می شود.
۴- اندازه گیری (measure) مقدار کاری که به روش انتخاب شده انجام می شود و محاسبه زمان استاندارد آن.
۵- تعریف (Define) زمان مربوط به فعالیت مورد نظر.
۶- پیاده سازی (Install) روش جدید که منطبق با کار استاندارد و زمان مجاز باشد.
۷- ابقاء (Maintain) کار استاندارد جدید توسط کنترل های مناسب.
- انتخاب کار مورد مطالعه و انجام زمان سنجی:
اولین مرحله ارزیابی زمان نیز مانند ارزیابی روش، انتخاب کار مورد مطالعه است. به طور کلی برای متصدی ارزیابی موارد نادری پیش می آید که بتواند به یک کارخانه یا بخش وارد شود، و کاری را بطور تصادفی انتخاب کند. تقریباً همیشه دلیلی معین، توجه به یک کار خاص را لازم می سازد و بعضی از دلایل احتمالی انتخاب کارعبارت اند از :
۱- کار مورد بحث جدید و قبلاً انجام نشده است.
۲- تغییری در مواد یا روش کار به وجود آمده و ایجاد استاندارد زمانی جدیدی را لازم ساخته است.
۳- یک کارگر یا نماینده کارگران در مورد استاندارد زمانی عملیات شکایت کرده باشد.
۴- به نظر برسد که عملیات خاصی ایجاد تگنا می کند و مانع عملیات بعدی واحتمالاً مانع عملیات قبلی می شود.
۵- قبل از اعمال طرح پاداش ، تعیین استانداردهای زمانی مورد نیاز باشد.
۶- به نظر برسد که بخشی از تجهیزات برای مدت زمانی طولانی بیکار می ماند بازده آن پایین است و بنابراین بررسی روش استفاده بهتر از آن لازم شود.
۷- قبل از انجام ارزیابی یا مقایسه کارآیی دو روش پیشنهادی، نیاز به بررسی کار وجود داشته باشد.
۸- هزینه کار معنی بسیار زیاد به نظر برسد.
- طرز برخورد با کارگر در انجام زمان سنجی:
اگر متصدی ارزیابی کار در رهایی بخشیدن کارگران از خستگی یا کار نامطبوع موفق شود ممکن است کوشش های او مورد تحسین آنان نیز واقع شود. ولی هدف ارزیابی زمان دارای وضوح کمتری است ودر صورتی که با دقت زیاد برای افراد ذیربط توضیح داده شود ممکن است موضوع آن مورد سوء تعبیر واقع شود یا به صورتی که بد نما جلوه کند، که پیامد آن آشوب و ناراحتی و حتی اعتصاب باشد.
تأکید برانتخاب کارگران واجد شرایط کاری دارای علت است. استانداردهای زمانی به ویژه هنگامی که برای اجرای طرح های تشویقی به کار برده شوند، به نحوی تنظیم می شوند که کارگران واجد شرایط از عهده دست یافتن به آنها برآیند و بدون خستگی نابجا آن را حفظ کنند چون کارگران با سرعت های مختلفی کار می کنند زمان های ملاحظه شده را برای تعیین چنین استانداردهایی با بکارگیری برخی عوامل تعدیل کرد. این عوامل بستگی به تشخیص متصدی ارزیابی کار دارد. تجربه نشان داده است که دقت تشخیص فقط در گستره ای نسبتاً محدود و نزدیک به سرعت هایی که برای کارگر واجد شرایط عادی است دسترس پذیر است. ارزیابی زمان کار کارگران غیرماهر و کندکار یا کارگرانی که دارای سرعت استثنایی در کار هستند، به تنظیم استانداردهای زمانی منتهی خواهد شد که یا بطور نامناسب زیاد ودر این صورت غیراقتصادی اند و یا به طور نامناسب کوتاهند که در این صورت برای کارگران غیرمنصفانه اند واحتمالاً بعداً مورد شکوه وشکایت قرار خواهند گرفت.
-کسب و ثبت اطلاعات و انجام زمان سنجی:
اطلاعات را باید قبل از شروع واقعی ارزیابی، و از طریق ملاحظه کار ثبت کرد. این کار معمولاً روی برگ رویی ارزیابی انجام می شود. اگر برگ هایی با عناوین مختلف چاپ یا تکثیر شده باشد این کار کمک خواهد کرد که هیچ یک از موارد اساسی و مهم اطلاعات از قلم نیفتد، تعداد دقیق اقلام فهرست شده که احتمالاً باید آن را هنگام طرح ریزی فرم ارزیابی در آن منظور کرد به نوع کار انجام شده در موسسه که فرم در آن بکار برده می شود بستگی خواهد داشت.
عمده ترین اطلاعاتی که در مرحله ثبت اطلاعات که باید جمع آوری شود عبارتند از :
الف – شرح کامل کار
ب – نوع قطعه یا محصول و خصوصیات آن
پ – محلی که کار در آن انجام می شود
ت – مشخصات کارگر به لحاظ تجربه و تحصیلات
ث – ابزارهای مورد استفاده در کار
ج – سایر موارد برحسب خصوصیات کار
- بررسی روش در انجام زمان سنجی:
در صورتیکه شکایتی از جانب کارگر باشد که او نمی تواند با آنچه که با استانداردهای زمانی تعیین نموده اند کار نماید باید روش او را در انجام کار با روش ثبت شده در ارزیابی روش، مقایسه نمود، در اکثر اوقات این نتیجه به دست می آید که اپراتور کار را به همان نحوی که کار باید انجام شود، انجام نمی دهد. گاهی این مشکل ناشی از ابزار کارش می باشد اگر چه لازم است پیش از زمان سنجی باید روش مورد بررسی واقع شود اما گاه به دلیل کم بودن موارد مورد نیاز، می توان بررسی روش را حذف نمود.
- مراحل زمان سنجی به روش (Stop Watch):
۱- مطالعه روش ها و تعیین مناسب ترین روش.
۲- نگهداری و ثبت کلیه اطلاعات موجود مربوط به سیکل کاری
۳- تقسیم عملیات به عناصر موجود در آن و تعیین نوع عنصر
۴- مشاهده و ثبت زمان مشاهده شده
۵- تعیین ضریب عملکرد
۶- تعیین الونس
۷- تعیین زمان استاندارد عملیات
۸- ثبت کامل روشن و استانداردهای زمانی
- تقسیم سیکل عملیات به اجزاء مناسب کاری:
برای عمل زمان گیری لازم است تا سیکل عملیات به اجزاء کوچکتر تقسیم شود و به جای تعیین زمان کل سیکل ، زمان انجام هر یک از اجزاء کاری ثبت گردد. اکنون جزئیات کار را مورد بحث قرار می دهیم.
در ابتدا تعاریف، سپس دلایل انجام این کار و نهایتاً اجزای کاری و نکات مورد بحث در آن را خواهیم آورد.
جزء یا عنصر کاری: هردوهر کاری به قسمت های کوچکتری تقسیم می شود که ما آن را عنصر کاری می نامیم. عنصر کاری، بخشی مجزا از کاری معین می باشد که به منظور دقت زمان سنجی و سهولت تجزیه و تحلیل انتخاب می شود.
دوره کاری یا سیکل عملیات: عبارت است از توالی عناصری که برای انجام و یا تکمیل یک فعالیت لازم می باشد. گاهی ممکن است این توالی، در برگیرنده عناصر گاهگاهی نیز باشد.
تقسیم سیکل عملیات به اجزاء کاری به دلایل زیر صورت می گیرد:
-جدا شدن زمان کار ماشین از زمان کار کارگر تا امکان تخصیص ضریب عملکرد متفاوت وجود داشته باشد.
-اطمینان از اینکه زمان های غیرمولد یا غیر موثر وارد محاسبات ما نشده اند زیرا با تقسیم سیکل به اجزاء کاری دقت در حذف زمان های غیر موثر بیشتر می شود.
-بالا بودن دقت در تعیین ضریب عملکرد
-اجزائی که نیاز به خستگی زیاد دارند مشخص می شوند.
-عناصر گاه گاهی که در دوره کاری پدید می آید به راحتی قابل تشخیص خواهد بود.
-مقایسه عناصر مشابه در کارهای مختلف امکان پذیر می شود وصرفه جویی در مدت زمان سنجی حاصل خواهد شد.
-اجزاء ثابت کاری که زمان آنها در دوره های کار مختلف ثابت است از عناصر کاری متغیر تفکیک می شود.
-امکان مشخص کردن زمان استاندارد واحد برای اجزاء تکراری کار به وجود می آید.
انواع عناصر کاری:
اجزاء کاری از نظر اهمیت، انواع مختلفی دارند که تعیین نوع آنها در تجزیه و تحلیل نتایج لازم است که این عناصر هشت نوع به شرح زیر هستند :
۱- عنصر تکراری (Repetative) عنصری که در سیکل عملیات تکرار می شود.
۲- عنصر گاهگاهی (occasional) عنصری که در همه دوره های کاری تکرار نمی شود بلکه ممکن است در فواصل منظم یا غیر منظم تکرار شود. مثلا درمونتاژ دو قطعه بوسیله پیچ و مهره، برداشتن یک مشت پیچ و مهره از محلشان و قرار دادن آنها در نزدیکی محل مونتاژ به منظور استفاده در چنیدن سیکل مونتاژ، یک جزء گاهگاهی می باشد. گاهگاهی یک قسمت مفید از کار است و در محاسبه زمان استاندارد عملیات سهم آن در هر دوره کاری در نظر گرفته می شود.
۳- عنصر ثابت (constant) عنصری است که زمان آن در همه حالات ثابت است و با تغییر مشخصات قطعه یا محصول زمان آن تغییر نمی کند.
زمان نرمال آن در رابطه با برخی مشخصات محصول از فرآیند یا ابزار تغییر می کند.
۴- عنصر متغیر(variable) عنصری است که زمان نرمال آن در رابطه با برخی مشخصات محصول از فرآیند یا ابزار تغییر می کند.
۵- عنصر دستی (manual) عنصری است که توسط یک کارگر به صورت دستی انجام می شود.
۶- عنصر ماشینی (machine) جزئی است که توسط ماشین انجام می گیرد و کارگر نقشی در آن ندارد.
۷- عنصر تعیین کننده یا حاکم (Gorerning) عنصری است که زمان انجام آن طولانی تر از زمان عناصری است که همزمان یا به موازات آن انجام می شوند.
۸- عنصر خارجی (Foreing) عنصری است که جزء لازم برای تولید قطعه نمی باشد.
- قواعد کلی در مورد تجزیه کار به عناصر وجود دارند عبارتند از:
۱- نقاط انفصال یعنی لحظه ختم یک جزء و شروع جزء بعدی، حتی الامکان توسط صدا یا چشم قابل تشخیص است.
۲- طول زمانی عنصر بایستی به اندازه ای باشد که بوسیله زمان سنج به راحتی قابل اندازه گیری باشد.
۳- عناصر باید به نحوی انتخاب شوند که در برگیرنده یک بخش یکنواخت و قابل تفکیک از عملیات باشند.
۴-عناصر دستی از اجزاء ماشینی جدا شوند.
۵- عناصر ثابت از متغیر جدا شوند.
۵- عناصری که در هر سیکل اتفاق نمی افتد مثل عناصر گاهگاهی و خارجی باید جداگانه و در جای خود زمان سنجی شوند.
- انواع کرونومتر:
۱- کرونومتر نوع Flyback (ساعت های زمان سنجی با بازگشت به صفر) این کرونومتر دو دکمه دارد یکی از آنها با اولین فشار، عقربه را متوقف می سازد و با فشار دوم ، از همان نقطه شروع به حرکت در می آید و فشار دکمه دوم باعث صفر شدن کرونومتر می گردد این نوع کرونومتر برای هر دو روش خواندن پیوسته و گسسته ، مناسب است.
۲- کرونومتر نوع Non-Flyback (ساعت های بدون بازگشت به صفر) یک دکمه دارد و با فشار اول حرکت را شروع می کند و فشار دوم حرکت را متوقف نموده و در نهایت فشار سوم عقربه را به صفر بر می گرداند این نوع کرونومتر فقط برای روش خواندن پیوسته به کار می رود.
۳- کرونومتر Spilt-Hand (ساعت های با عقربه جدا) این نوع کرونومتر دارای دو عقربه است که در لحظه کار، یکی از عقربه ها در حال حرکت است منتها با فشار دکمه ، عقربه دیگر به محلی که عقربه چرخنده در آن لحظه صفر می باشد ، به سرعت جهیده و شروع به کار می کند و عقربه اول متوقف شده و می توان زمان آنرا خواند و ثبت کرد در حالیکه عقربه دوم به بخش زمان عنصر بعدی ادامه می دهداین نوع کرونومتر خواندن را راحتر نموده ولی سنگین تر و گران تر است و به دلیل پیچیدگی اش تعمیرات مشکل تری دارد.
۴- کرونومتر دیجیتالی (Pigital Stop Watch) این ساعت ها زمان را بر حسب صدم ثانیه، دهم ثانیه، ثانیه دقیقه وساعت را به صورت رقمی نشان می دهد.
در یک جمع بندی می توان اعلام کرد که مناسب ترین کرونومتر عقربه ای همان کرونومتر با بازگشت به صفر است که در ضمن رایجترین نیز می باشد.
روشهای ثبت نتایج زمان سنجی با کرونومتر:
روشهای ثبت زمان سنجی که برای استخراج زمان مشاهده شده و به کار برده می شوند ، به چهار دسته زیر تقسیم می شوند:
الف – روش پیوسته یا تجمعی
ب – روش گسسته
ج – روش تفاضلی یا دیفرانسیلی
د – روش استفاده از چند کرونومتر بهم پیوسته
دانلود متن کامل
ترجمه و گردآوری: مجتبی ملکی - رامین ترکزبان
کار سنجی وزمان سنجی
کار سنجی وزمان
مروری بر کتاب ایکیگای: راز ژاپنی ها برای زندگی طولانی و شاد (+ لینک دانلود)
.png)
مقدمه دلیل نگاشتن این کتاب عمیق شدن در معنی «لوگوتراپی» ویکتور فرانکل بود ، که به معنی شفابخشی از طریق معنی گرایی است. معنی زندگی چیست؟ آیا هدف زندگی فقط طولانی زندگی کردن است یا باید دنبال هدف والاتری بود؟ مردم روستای اوگیمی جزیره اوکیناوا که حدود 3 هزار نفر هستند ، طولانیترین عمر را دارند. و بیشترین 100 سالههای دنیا را دارند. هدف ... [ ادامه مطلب ]

مقایسه انواع لامپهای خانگی متداول
1- انواع لامپهای خانگی متداول 1-1 لامپ های رشته ای (Incandescent Light Bulb) نور لامپهای رشته ای گرم و یکنواخت است و از این رو شباهت زیادی به نور طبیعی دارد. این لامپ ها از لحاظ بازده تبدیل الکتریسیته مقرون به صرفه نیستند و کمتر از ۵% انرژی دریافتی را به نور تبدیل می کنند. 2-1 لامپ های فلورسنت جیوه ای و کم ... [ ادامه مطلب ]

گسترش LNG در مقیاس کوچک با سرمایه گذاری بخش خصوصی (Expanding Small-Scale LNG with Private Sector Investment)
مجله in detail (شماره 2، 2017): در حال حاضر با وجود منابع جدید در استرالیا و ایالات متحده شاهد وفور LNG جهت کاربردهای در مقیاس بزرگ هستیم. بازیکنان پیشرو بازار همچون شرکت های نفتی بین المللی و شرکت های نفتی دولتی، همراه با افزایش منابع، علاقه زیادی جهت تولید LNG برای کاربری های در مقیاس کوچک از خود نشان میدهند. عوامل اصلی رشد ... [ ادامه مطلب ]

آشنایی با قراردادهای عرضه LNG در مقیاس کوچک (Decoding Small-Scale LNG Supply Contracts)
مجله in detail (شماره 2، 2017): همراه با آمدن یک سوخت جدید سؤالی به ذهن متبادر میشود: هزینه کردن برای آن تا چه حد منطقی است؟ مقیاس معاملات انجام شده بر روی نفت خام در سطح جهان به گونه ای است که به شفافیت قیمت آن در بازار میانجامد. از آنجا که معیارهای سنجش متعدد و تأمین کنندگان فراوانی در بازار وجود ... [ ادامه مطلب ]

طراحی و ساخت جلیقه خنککننده از مواد تغییر فاز دهنده و ارزیابی کارایی آن در کاهش استرین گرمایی تحت شرایط آزمایشگاهی
.png)
... [ ادامه مطلب ]

جزوه کامل فن ترجمه دکتر رامین آموخته
.png)
دکتر رامین آموخته مبتکر روش آموزشی (نوام چامسکی- زبان شناس) در ایران توانسته با ابداء رابطه دستور گشتاوری تحول شگفت انگیزی در یادگیری زبان های خارجه به وجود بیارود، دکتر ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 99500 تومان
مشخصات کلی:
گروه:
مقالات و پژوهش های فارسی

گروه: مقالات و پژوهش های فارسی

مروری بر فن آوریهای تبدیل ترموشیمیایی منابع زیست توده به بیو انرژی
چکیده: کشاورزی مدرن یک فرایند به شدت وابسته به انرژی است . به هر حال بهره وری بالا در کشاورزی و متعاقب آن انقلاب صنعتی باعث مصرف انرژی فراوانی در این بخش مخصوصا انرژی فسیلی گردیده است . با افزایش قیمت جدید و کمیابی سوختهای فسیلی تمایل به استفاده از دیگر منابع انرژی مانند انرژی خورشیدی باد و زمین گرمایی ... [ ادامه مطلب ]

بررسی سیستم های ماهواره ای (باند پهن، شبکه مش، سیستم های جدید vsat و دستیابی به اینترنت از طریق آن)
چکیده: در این مقاله ، اشاره ای به ماهواره های ارتباطی ماهواره مدار کوتاه مقایسه ماهواره و فیبر و سیستم ماهواره ای باند پهن ، شبکه مش، سیستم های جدید vsat و دستیابی به اینترنت از طریق vsat خواهیم داشت. فصل اول (تاریخچه) ماهوارههای ارتباطی در دهه ۱۹۵۰ و اوایل دهه ۱۹۶۰ مردم سعی کردند تا سیستم ارتباطی از طریق برخورد سیگنالها به ... [ ادامه مطلب ]

کار سنجی وزمان سنجی
مقدمه : وقت و زمان از اصلی ترین عناصر در تولید و بهره وری می باشد از این رو توجه به گذر آن وجلوگیری از اتلاف زمان از دیرباز مدنظر بزرگان واندیشمندان بوده است زمان می گذرد و نمی توان از عبور آن ممانعت نمود پس برای باطل شدن آن باید از هر لحظه و دم بهره جست. موضوع مورد بحث در ... [ ادامه مطلب ]

دستورالعمل طراحی و محاسبه سیستم روشنایی
.png)
مجموعه دستورالعمل های ارائه شده در دیتاسرا شامل ضوابط و مراحل تحلیل و طراحی سازه های گوناگون صنعتی و بر اساس الزامات مندرج در آیین نامه های معتبر داخلی و ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 119500 تومان
مشخصات کلی:
صفحات متن اصلی: 30
گروه:
دستورالعمل طراحی

صفحات متن اصلی: 30
گروه: دستورالعمل طراحی

فایل اکسل طراحی مخزن فلزی هوایی بر اساس آیین نامه AISC با در نظر گرفتن نیروی باد و زلرله
.png)
فایل پیش رو اکسل طراحی مخزن فلزی هوایی می باشد که بر اساس آیین نامه AISC و با در نظر گرفتن نیروی باد و زلرله محاسبات را انجام داده و ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 79500 تومان
مشخصات کلی:
گروه:
دستورالعمل طراحی

گروه: دستورالعمل طراحی

فایل اکسل طراحی براکت فلزی بر اساس آیین نامه AISC-ASD 9th, Appendix F
.png)
براکت های فلزی عناصر کنسولی هستند که در ستون ها جهت ایجاد اتصال تیرها پیش بینی می شوند. فایل پیش رو اکسل طراحی براکت فلزی می باشد که بر اساس آیین ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 79500 تومان
مشخصات کلی:
گروه:
دستورالعمل طراحی

گروه: دستورالعمل طراحی

فایل اکسل طراحی براکت بتنی بر اساس آیین نامه IBC 2018 - ACI 318,19 و CBC 01 - ACI 318,95
.png)
براکت های بتنی عناصر کنسولی هستند که در ستون ها جهت ایجاد اتصال تیرها پیش بینی می شوند. فایل پیش رو اکسل طراحی براکت بتنی می باشد که بر اساس آیین ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 79500 تومان
مشخصات کلی:
گروه:
دستورالعمل طراحی

گروه: دستورالعمل طراحی

فایل اکسل تحلیل اتصال برشی دارای خروج از مرکزیت برای گروه پیچ
.png)
این برنامه ظرفیت برشی اتصال پیچ و مهره ای دارای خروج از مرکزیت برای گروه پیچ را محاسبه می کند، ابزاری مناسب برای طراحی صفحات gusset و اتصالات پیچ و ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 79500 تومان
مشخصات کلی:
گروه:
دستورالعمل طراحی

گروه: دستورالعمل طراحی

فایل اکسل طراحی روسازی آسفالتی بر مبنای آیین نامه آشتو و استفاده از آزمایش ظرفیت باربری کالیفرنیا
.png)
فایل پیش رو اکسل طراحی روسازی آسفالتی بر مبنای آیین نامه آشتو می باشد که با استفاده از نتایج آزمایش ظرفیت باربری کالیفرنیا CBR اطلاعات ورودی را تحلیل و نتایج را ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 79500 تومان
مشخصات کلی:
گروه:
دستورالعمل طراحی

گروه: دستورالعمل طراحی

طراحی ابعاد و سازه شالوده های عمیق (شمع ها و پایه های عمیق) در خشکی
.png)
مجموعه دستورالعمل های ارائه شده در دیتاسرا شامل ضوابط و مراحل تحلیل و طراحی سازه های گوناگون صنعتی و بر اساس الزامات مندرج در آیین نامه های معتبر داخلی و ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 119500 تومان
مشخصات کلی:
صفحات متن اصلی: 27
گروه:
دستورالعمل طراحی

صفحات متن اصلی: 27
گروه: دستورالعمل طراحی

تحلیل غیرخطی و مدل سازی عددی تیر بتن مسلح تقویت شده با FRP توسط Finite Element Method
.png)
"پایان نامه مهندسی عمران مقطع کارشناسی ارشد - گرایش سازه" تحلیل غیرخطی و مدل سازی عددی تیر بتن مسلح تقویت شده با FRP توسط Finite Element Method مشخصات کلی: شامل فایلهای word و ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 129500 تومان
مشخصات کلی:
گروه:
دستورالعمل طراحی

گروه: دستورالعمل طراحی

بررسی پارامترهای هندسی مهاربند زانویی
.png)
"پروژه دانشجویی مهندسی عمران" بررسی پارامترهای هندسی مهاربند زانویی مشخصات کلی: شامل فایلهای word و pdf بالغ بر 146 صفحه (4 فصل) فهرست مطالب فصل اول 1-1- مقدمه 1-2- شکل پذیری سازه ها 1-3- مفصل و لنگر پلاستیک 1-4- منحنی ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 129500 تومان
مشخصات کلی:
گروه:
دستورالعمل طراحی

گروه: دستورالعمل طراحی

تحلیل و طراحی سیستم گرمایشی ساختمان مسکونی با استفاده از ذخیره کننده های حرارتی PCM
.png)
"پایان نامه مهندسی مکانیک مقطع کارشناسی ارشد - گرایش تبدیل انرژی" تحلیل و طراحی سیستم گرمایشی ساختمان مسکونی با استفاده از ذخیره کننده های حرارتی PCM تهیه شده بصورت کاملا انحصاری توسط ... [ ادامه مطلب ]
قیمت: 449000 تومان
مشخصات کلی:
گروه:
دستورالعمل طراحی

گروه: دستورالعمل طراحی
